ΠΡΩΙΝΟ ΧΩΡΙΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ & ΑΥΓΑ





Παρ' όλη τη μεγάλη μου αγάπη για τα γαλακτοκομικά,όπως έχω γράψει στο παρελθόν,μετά από πολύ διάβασμα (ΠΟΛΎ...!!!),προσπαθώ να ελαττώσω τις ημερήσιες μερίδες μας.

Φυσικά,τη μεγαλύτερη δυσκολία την αντιμετωπίζω με το πρωινό.
Τί να φάμε γιατρέ μου αφού θέλουμε να αποφύγουμε γαλακτοκομικά και αυγά...;(Παρεπιπτόντως ΑΡΝΟΥΜΑΙ να γράψω τα αυγά με "β"!!!Οπως έλεγε και μια δασκάλα μου,τα αυγά με "β" είναι κλούβια!)

Δε γίνεται λοιπόν κάθε μέρα να τη βγάζουμε με ψωμί και μέλι...


Σκέφτηκα ότι μπορώ να βρω καμιά ιδέα σε vegan blogs.Ούτε κι εκεί δεν ικανοποιήθηκα εντελώς.Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετώπισα  είναι τα εξής:
  • Χρησιμοποιούν περίεργα (βλ.και πανάκριβα) υλικά.
  • Λόγω του ότι έχουν ανάγκη από θερμίδες,χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό υλικά πολύ θρεπτικά όπως μπανάνα,φυστικοβούτυρο,ξηρούς καρπούς,αποξηραμένα φρούτα,που αν τα προσθέσω όλα αυτά στο καθημερινό μας διατροφολόγιο,θα πάρουμε 5 κιλά ο καθένας.
  • Πρωί πρωί με την τσίμπλα στο μάτι κι έχοντας να στείλω έναν ψηλό στη δουλειά,ένα κοντύτερο στο σχολείο κι έναν ακόμα πιο κοντό να τον κρατήσω σπίτι,δε μπορώ να κάθομαι να μαγειρεύω γκουρμεδιές στην κουζίνα.

Είμαι ακόμα στο ψάξιμο,αλλά πλέον πατώντας σε κάποιες συνταγές,έχω φέρει κάποιες εναλλακτικές όσο μπορώ στα μέτρα μας.
Είμαι βέβαια και τυχερή,γιατί όλα τα αντράκια μου τρώνε τα πάντα.




ΚΡΕΜΑ ΚΑΚΑΟ

Στη βασική φρουτόκρεμα μπανάνα-αβοκάντο που και από μόνη της είναι πεντανόστιμη και γλυκιά προσθέτω προαιρετικά λίγο κακάο (η ποσότητα είναι θέμα γούστου) και μια χούφτα σπανάκι.Ναι το ξέρω,το σπανάκι ακούγεται άσχετο,αλλά δοκίμασέ το!Ειδικά αν έχεις παιδιά που δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά,είναι η τέλεια λύση,αρκεί να μη σε δουν την ώρα που το ετοιμάζεις.Και πες τους εσύ ότι είναι κρέμα σοκολάτα.



ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΗΛΟΥ ΒΡΩΜΗΣ(φωτο 2)

Οι vegan χρησιμοποιούν στις συνταγές τους το λιναρόσπορο αντί για αυγό.Ετσι σκέφτηκα να δοκιμάσω να φτιάξω "κρέπες" μήλου-βρώμης και να δέσω τα υλικά με λιναρόσπορο.
Χτύπησα 1/4 κούπας λιναρόσπορο και μετά προσέθεσα στο multi 1μιση μήλο,1 κούπα βρώμη και κανέλα.Οι ποσότητες δεν είναι δεσμευτικές,απλά μια φορά που αναλογικά έβαλα λίγο λιναρόσπορο,ο χυλός δεν έδεσε καλά και δε μπορούσα να αναποδογυρίσω τα πιτάκια στο τηγάνι...Τα τρώμε τόσο σκέτα,όσο και με μέλι ή maple syrup.



ΨΩΜΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ (βούτυρο αμυγδάλου ή ταχίνι)

Εσύ το ήξερες ότι αν χτυπήσεις αρκετή ώρα στο multi τους ξηρούς καρπούς αποκτούν κρεμώδη υφή,όπως το ταχίνι?Επειδή δεν έχω δυνατό μίξερ,το δοκίμασα με ένα κεσεδάκι (450γρ) brazilian nuts που είναι μαλακοί και πέτυχε!(φωτό 2)Σε επόμενες φάσεις θα ήθελα να το δοκιμάσω με κάσιους αλλά και με αμύγδαλα,που δεν είναι και τόσο παχυντικά,αλλά θα πρέπει να δανειστώ πιο δυνατό μηχάνημα.
Αποθήκευσα το "βούτυρο" σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι (έβρασα 5' στο βαζάκι σε νερό).

Είναι πεντανόστιμο άλειμμα τόσο μόνο του όσο και με μέλι και σε κρατάει πολύ!


Φαντάζομαι πως αν βάλει κανείς και μια κουταλιά του γλυκού κακάο θα το απογειώσει.

BIRCHER ΜΟΥΣΛΙ

Στη βασική του βερσιόν,αποφεύγω εντελώς το γάλα,ακόμα και το φυτικό,χρησιμοποιώντας για βάση αυτή τη φρουτόκρεμα βρασμένου μήλου.Αντί για αποξηραμένα δαμάσκηνα,μπορείς να βάλεις ότι άλλο αποξηραμένο φρούτο θές, σύκο, χουρμά, σταφίδες,βερίκοκο.Ο λόγος που τα βάζουμε είναι για να γίνει ακόμα πιο γλυκειά, αλλά μπορούμε να μη βάλουμε και τίποτα.Επίσης κάποιες φορές βράζω και αχλάδι μαζί.
Το καλό αν βράσεις τα φρούτα είναι ότι χωρίς να χάνονται τα πολύτιμα στοιχεία τους,γίνονται ποιο γλυκά και με τα φυσικά σάκχαρά τους μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μέρες.Δεν ξέρω πόσες,δεν τα έχω χρησιμοποιήσει πάνω από 3.
Επίσης αν κάποιος έχει τρομερή στενότητα χρόνου,μπορεί να βράσει μια μεγάλη ποσότητα και να καταψύξει ξεχωριστά μέσα σε παγοκύστες,τόσο την κρέμα,όσο και τον χυμό.Πάλι δεν χάνονται οι βιταμίνες.

Εχοντας λοιπόν τη βάση μας,οι δυνατότητες είναι απεριόριστες,ανάλογα τα γούστα.

Σε μεγάλο μπολ ή ατομικά ποτήρια προσθέτουμε από το προηγούμενο βράδυ με τη σειρά όποια από τα υλικά μας αρέσουν :
  • βρώμη
  • τη φρουτόκρεμα
  • ψιλοκομμένα φρούτα εποχής 
  • θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια,φουντούκια,αμύγδαλα,φυστίκια κ.α.)
  • σπόρια (ηλιόσπορους,κολοκυθόσπορους,λιναρόσπορους)
  • Ανάλογα με το πόσο υγρό το θέλουμε προσθέτουμε λίγο νερό ή το χυμό από τα βρασμένα μήλα
  • κανέλα
Τώρα που ανοίγει ο καιρός,έρχονται και πιο ενδιαφέρουσες επιλογές φρούτων,γιατί το χειμώνα είμαστε αρκετά περιορισμένοι.


 ΜΟΥΣΛΙ ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ CHIA(φωτο1)

Με μεγάλη επιφύλαξη για το αποτέλεσμα έριξα την Κυριακή το βράδυ σε ένα ποτήρι:

  • Λιγότερο από 1/4 της κούπας σπόρους chia 
  • Μια κούπα γάλα καρύδας ( ή οποιοδήποτε φυτικό γάλα)
  • Ψιλοκομμένα μήλα
  • Κανέλα
Το αποτέλεσμα τη Δευτέρα το πρωί με εξέπληξε πραγματικά.Το ενέκρινε και το υπόλοιπο "παιζικό",όπου τους προσέθεσα και καρύδια και ηλιόσπορους.

Κράτησα λίγο γάλα για να επαναλάβω τη συνταγή μέσα στην εβδομαδα και το υπόλοιπο το έβαλα σε παγοκύστες στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.


ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (χωρις ζάχαρη,χωρίς ψήσιμο)

The sky is the limit που λένε και οι φίλοι μας οι Αγγλοι όσον αφορά τις επιλογές.

Σου γράφω πώς τις έφτιαξα εγώ και βγήκαν φανταστικές.Οι αναλογίες είναι στο περίπου,γιατί στην πορεία ότι μου φαινόταν λίγο,προσέθετα κι άλλο.

  • 1 βαζάκι (300γρ) ταχίνι ή άλλο σπιτικό φυστικοβούτυρο.
  • Σχεδόν 3/4 από το βάζο μέλι(του κιλού)
  • 250γρ βρώμη
  • Ξηρούς καρπούς.Λίγο παραπάνω από χούφτα από καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια,κάσιους, φυστίκια Αιγίνης.Ολα εκτός από τα Αιγίνης τα χτύπησα  δυο φορές στο multi για να γίνουν πιο μικρά κομμάτια.
  • Σπόρια:Ηλιόσπορους,λιναρόσπορους,κολοκυθόσπορους
  • Αποξηραμένα φρούτα:coji,σύκα,cranberries (ξέχασα χουρμάδες)

Ελιωσα το μέλι 30" στο micro ( εναλλακτικά με μπεν μαρί) και το ανακάτεψα σε μια κατσαρόλα με το ταχίνι.(Βαθύ,μεγάλο μπολ χρειάζεται στην ουσία,απλά δεν έχω).Επειτα έριξα τα υπόλοιπα υλικά και ανακάτεψα.

Εντυσα ένα ταψί(το συγκεκριμένο έχει εσωτερική διάσταση 43Χ29,για να έχεις μια εικόνα.Αν είσαι μάλιστα και γνώστης,θα καταλάβεις ότι κατά τ' άλλα είναι παντελώς άχρηστο,γιατί δε χωράει στο φούρνο...αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία) με μεμβράνη,έχυσα το μείγμα,το ίσιωσα όσο μπορούσα με μια σπάτουλα,κάλυψα κι από πάνω με μεμβράνη και με ένα δίσκο το πάτησα πάλι από πάνω για να μοιραστεί ισομερώς.

Το έβαλα στο ψυγείο και μετά όταν πάγωσε (δεν ξέρω πόση ώρα χρειάστηκε,εγώ ασχολήθηκα μετά από ώρες μαζί του) το έκοψα σε μικρές μεριδούλες γύρω στα 4 δάχτυλα,τις οποίες τύλιξα ξεχωριστά με μεμβράνη.

Τις έχουμε στο ψυγείο και είναι πολύ πρακτικές για γρήγορο πρωινό,δεκατιανό στο σχολείο ή ενδιάμεση λιγούρα.Είναι απίστευτο το πόσο χορταστικές είναι και σε κρατάνε χορτάτο για ώρες.
Απλά όταν μένουν ώρα εκτός ψυγείου μαλακώνουν.Φαντάζομαι το καλοκαίρι θα είναι ακόμα χειρότερα.

Προσοχή όλα αυτά τα υλικά είναι υψηλής θερμιδικής αξίας και γι' αυτό,παρ' όλο που θες να φας 3-4 μπαρούλες (ή και όλο το ταψί) στην καθισιά σου,χρειάζεται αυτοσυγκράτηση.

ΚΡΕΠΕΣ(με ότι τραβάει η όρεξή σου)

2 κούπες αλεύρι
4 κουταλιές σούπας καλαμποκέλαιο
2μιση κούπες ανθρακούχο νερό (σόδα) κρύο απ' το ψυγείο
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι

Τα χτυπάω όλα στο μίξερ ώσπου να γίνει ένας αραιός χυλός,όχι πάνω από 1'.
Αφήνω το μείγμα 30' στο ψυγείο και μετά μπορώ να φτιάξω τις κρέπες.







4 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφες οι προτάσεις σου.....οι προβληματισμοί μου για τις γκουρμεδιές οι ίδιοι!!
    Θα τα δοκιμάσουμε σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστω κι ελπιζω κατι να ταιριαξει και στον δικο σας ουρανισκο!

      Διαγραφή
  2. Δεν θέλεις ούτε αυγά να τρώτε;Γιατί πραγματικά αυτά σου λύνουν τα χέρια;Μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσεις για τα αυγά;Αν θέλεις μπορείς να διαβάσεις στο site του γιατρού Ντέλου πολύ χρήσιμα θέματα.http://www.ntellos.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετα το βιβλιο "the China Study" (αν θες υπαρχει online στ αγγλικα στο http://www.socakajak-klub.si/mma/The+China+Study.pdf/20111116065942/) εχω αναθεωρησει πολυ για το τι αποτελει υγιεινη διατροφη και τι οχι...Ειναι συγκλονιστικο αναγνωσμα που θα επρεπε να το διαβασουμε ολοι για να πληροφορηθουμε αυτα που λεει και απο κει και περα ο καθενας μας να κρινει τι μπορει (και θελει) να ακολουθησει,εχοντας ομως πλεον πληρη γνωση των πραγματων..Αν μπορουσα θα εκοβα εντελως τις ζωϊκες πρωτεΐνες.Δε μπορω ομως,τουλαχιστον δεν αισθανομαι ΑΚΟΜΑ ετοιμη.
      Τα αυγα αποφευγω απλα να τα τρωμε για πρωϊνο,γιατι αποτελουν βολικη λυση οπως λες κι εςυ για τα υπολοιπα γευματα.Αλλα και παλι δεν τρωμε πολυ συχνα μεσα στην εβδομαδα.Θα μπω και στη σελιδα που μου εγραψες,σ ευχαριστω.

      Διαγραφή

Έλαααα,δε θέλει πολύ click click!
Αν δεν μου γράψεις,πώς θα ξέρω ότι πέρασες από δω?!

Blogging tips